top of page

Voorwerpen uit Zuidwest-Friesland

1500-1600

​

Hier zie je een aantal zestiende-eeuwse objecten uit Zuidwest-Friesland. Deze voorwerpen zijn dus al meer dan 400 jaar oud!

Brief van Keizer Karel V
Zegel van Keizer Karel V

Een keizerlijke brief voor Bolsward

Deze brief is van 3 februari 1524. Hij gaat over de belasting op bier en wijn in Bolsward. In deze tijd werd ook al op allerlei producten belasting geheven, waaronder bier en wijn. De opbrengst van deze belasting ging naar de portemonnee van de keizer. In deze brief werd bekend gemaakt dat Keizer Karel V had besloten dat Bolsward de opbrengst van de wijn- en bierbelasting deels voor zichzelf mocht houden. Aan de brief zit een rode zegel vastgebonden, waarop de keizer staat afgebeeld.

drinkkan 16e eeuw

Een drinkkan uit Sneek

Deze drinkkan werd in de zestiende eeuw in Sneek gemaakt. De kan is gemaakt van tin. Er werd bijvoorbeeld water ingedaan. Door het hendeltje aan de bovenkant te gebruiken, kon je vervolgens het water inschenken. Je ziet het niet op de foto, maar op de bovenkant van het deksel staat het stadswapen van Sneek.

Stuiver van Friesland

Een stuiver van Friesland

Met munten zoals deze stuiver werd in de zestiende eeuw betaald in Friesland. Deze munt werd in 1581 geslagen in Leeuwarden. Daar kwamen veel munten vandaan. Van daaruit verspreidden ze zich naar andere delen van Friesland. In Zuidwest-Friesland kwam je ze ook tegen. Op de munt staat het wapenschild van Friesland afgebeeld. Op het wapenschild staan twee leeuwen, waarvan je nog net de staarten kunt zien. 

Een overeenkomst tussen Bolsward en de grietenijen Hennaarderadeel en Baarderadeel

Deze overeenkomst is van 21 juni 1513. In de overeenkomst werden afspraken gemaakt over het aanleggen van een zijl of verlaat. Dit was een soort sluisje dat in een dijk werd gebouwd. In de zestiende eeuw had Zuidwest-Friesland veel last van watersnoodrampen. Er moest een manier gevonden worden om het water beter af te voeren. In deze overeenkomst beloofde onder andere Bolsward om het sluisje aan te leggen, terwijl de grietmannen van Baarderadeel en Hennaarderadeel beloofden om samen 125 goudgulden te betalen. Daarmee kon het project worden bekostigd.

aktenboek Hennaarderadeel

Resolutieboek van Hennaarderadeel

Dit is een resolutieboek uit de grietenij Hennaarderadeel. Het boek komt uit de zestiende eeuw. In dit boek werd door het grietenijbestuur bijgehouden wat er zoal gebeurde in Hennaarderadeel. Bijvoorbeeld hoe het met de dijken gesteld was, die de inwoners moesten beschermen tegen het water uit de Zuiderzee. Ook werd beschreven wat er allemaal was besloten. Het grietenijbestuur bestond uit de grietman en een paar rechters. De hoofdplaats van Hennaarderadeel was Wommels. Andere dorpen in deze grietenij waren bijvoorbeeld Oosterend, Kubaard, Roodhuis, Itens, Hennaard, Hidaard, Waaxens en Lutkewierum.

Objecten:

Gemeentearchief Súdwest-Fryslân

Rijksstudio (publiek domein)

bottom of page