Voorwerpen uit Zuidwest-Friesland
1600-1700
​
Hier zie je een aantal zeventiende-eeuwse objecten uit Zuidwest-Friesland. Deze voorwerpen zijn dus al meer dan 300 jaar oud!
Een lepeltje uit Bolsward
Dit zilveren lepeltje werd in 1638 gemaakt in Bolsward.
Een brandewijnkom uit Sneek
Een brandewijnkom, gemaakt in Sneek in 1667. Bij speciale gebeurtenissen werd deze kom met brandewijn op tafel gezet, waarna de wijn met een lepel in de glazen werd gedaan. De Friese brandewijnkommen kun je herkennen aan de platte handvaten.
Een penning uit Stavoren
Een penning, gemaakt in Stavoren in 1648. Penningen werden gemaakt ter herinnering aan een bepaalde gebeurtenis. Op deze penning zijn twee huisjes en een schip te zien.
Een plattegrond van Bolsward
Deze plattegrond van Bolsward werd gemaakt in 1652. Zoals je kunt zien werd Bolsward toen nog geschreven als 'Bolswaert'. Links bovenin staat het wapenschild van Friesland. Rechts bovenin staat het wapenschild van Bolsward.
Notulenboek uit Wonseradeel
Dit dikke boek komt uit het jaar 1616. De kaft is gemaakt van dierenhuid. In dit boek schreef het grietenijbestuur van Wonseradeel op wat het had besproken tijdens de vergaderingen. Het grietenijbestuur van Wonseradeel werd gevormd door de grietman en een paar rechters. In 1616 was Sybrand van Osinga de grietman van Wonseradeel. Hij woonde op de Van Osinga State in het dorp Schettens. Andere bekende dorpen in deze grietenij waren bijvoorbeeld Makkum, Witmarsum, Arum, Kimswerd, Pingjum en Parrega.
Een verbod voor Scharnegoutum
Dit is een verbod uit 1690, bedoeld voor de inwoners van het dorp Scharnegoutum. Dit document werd opgesteld door de grietman van Wymbritseradeel. Dit was de grietenij waarin het dorp Scharnegoutum toen lag. In het dorp werd geregeld afval gedumpt op het kerkhof. Ook bonden mensen regelmatig vee en andere dieren vast aan bomen en palen, die op en rondom het kerkhof stonden. Dat vond grietman Sjuck Gerrold Juckema van Burmania niet kunnen, en dus verbood hij het. Hij woonde zelf vlakbij, op de Epema State in het dorp IJsbrechtum. IJsbrechtum lag ook in de grietenij Wymbritseradeel, net als bijvoorbeeld Woudsend, Heeg, Blauwhuis, Hommerts, Nijland, Oudega, Gaastmeer en Oosthem.
Een tegel uit Stavoren
Deze tegel werd gevonden in Stavoren. De tegel is gemaakt in 1640. Er staat een schipper met een visnet op. Stavoren lag aan zee, net als plaatsen zoals Hindeloopen, Workum, Gaast, Molkwerum en Makkum. Veel mensen waren hier schipper en/of visser.
Objecten: Gemeentearchief Súdwest-Fryslân
Rijksstudio & Fries Scheepvaartmuseum (publiek domein)