top of page

Voorwerpen uit Zuidwest-Friesland

1700-1800

​

Hier zie je een aantal achttiende-eeuwse objecten uit Zuidwest-Friesland. Deze voorwerpen zijn dus al meer dan 200 jaar oud!

Regels over de beurtvaart tussen Woudsend en Amsterdam

In dit document uit de achttiende eeuw worden regels gemaakt over de beurtvaart. De beurtvaart hield in dat mensen, vee en goederen op vaste tijdstippen naar andere plaatsen werden vervoerd. Dat konden steden en dorpen in Zuidwest-Friesland zijn, maar ook plaatsen buiten de provincie Friesland. In dit document staat de route Woudsend-Amsterdam centraal. Van Woudsend voer het schip langs Heeg, IJlst, Sneek en Nijland, richting Bolsward. Onderweg konden mensen op verschillende haltes in- en uitstappen. Via de Zuiderzee ging het schip verder naar Amsterdam. Bovenaan staat de naam Sjuck Gerroldt Juckema van Burmania Rengers. Hij was van 1747 tot 1777 de grietman van Wymbritseradeel. Dit was de grietenij waarin de dorpen Woudsend, Heeg en Nijland toen lagen. Sjuck Gerroldt woonde op de Epema State in IJsbrechtum. 

penning brandweer hindeloopen

Penning uit Hindeloopen

Dit is een penning van de brandweer van Hindeloopen. Ook deze komt uit de achttiende eeuw.

makkumer aardewerk

Aardewerk uit Makkum

Dit schoteltje werd in 1722 gemaakt in Makkum. De engelen op het bord houden een kroon en een bloemenkrans vast. Tussen hen in staat het alfabet, in Gotische letters.

miniatuurscheepje sneek

Miniatuur zeilscheepje uit Sneek

Dit kleine zeilscheepje werd tussen 1725 en 1749 gemaakt in Sneek. Deze stad was in de achttiende eeuw nauw betrokken bij de scheepvaart. Sneek handelde bijvoorbeeld met Engeland in boter en kaas.

Brief van Maria-Louise aan Bolsward

Deze brief uit december 1713 komt van Maria-Louise van Hessen-Kassel. Zij vervulde in de jaren 1711-1731 de rol van stadhouder van Friesland, omdat haar zoon Willem IV toen nog te klein was. Aan het begin van de brief schrijft ze dan ook dat ze zijn moeder en 'wettige voogdes' is. In deze brief benoemt Maria-Louise een nieuwe burgemeester en een raadsman voor de stad Bolsward. Aan het einde van de brief wenst ze iedereen ook alvast een gelukkig nieuw jaar. Ze sluit de brief af met 'uwe en achtbaerheden dienstwillige goede vrindinne, M.L Princesse van Orange'. 

Verklaring van de stad Bolsward

In dit document uit 1798 keert de stad Bolsward zich tegen de Nederlandse stadhouder. Ook keert de stad zich tegen de rijke burgers, die ze de 'aristocratie' noemen. De inwoners van Bolsward waren eind achttiende eeuw geïnspireerd geraakt door de Franse ideeën over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Nederland ging vanaf 1795 verder als de Bataafse Republiek, zónder stadhouder. Het Bataafse volk was voortaan vrij en onafhankelijk. Daar kon Bolsward zich wel in vinden. Een grote groep burgers die mochten stemmen ondertekenden deze verklaring, door hun naam op de pagina's te schrijven. 

Objecten: Gemeentearchief Súdwest-Fryslân

Rijksstudio en Fries Museum (publiek domein)

bottom of page